SWOT-analyse


VS.
   



Met stakingen van het openbare vervoer, de stijgende kostprijs van brandstof en het wegvallen van de premies voor bedrijfswagens, wordt thuiswerken steeds interessanter. De meeste mensen hebben een snelle internetverbinding; een server die op afstand geraadpleegd kan worden doet de rest. 


Online samenwerken is echter nog een ander paar mouwen. Om een overvloed aan e-mails te omzeilen (en de verschillende versies van een document die er onvermijdelijk ontstaan bij deze werkwijze) is er natuurlijk Dropbox. Via Dropbox sla je je bestanden onmiddellijk op internet op, verder kan je ook anderen toegang verlenen tot je mappen. Ook Dropbox is echter niet feilloos, wanneer verschillende mensen hetzelfde bestand openen ontstaan er vaak "conflicted copies". Dit kan leiden tot 5 versies van één bestand, zeker als er wat meer mensen meewerken in dezelfde map.


Om al deze problemen op te lossen zijn er verschillende programma's geschreven die online samenwerken makkelijker maken. In de lessen Digitale Communicatie hebben we er twee bekeken, VCRI en PBworks. Beiden hadden hun voor- en nadelen, een vergelijking van de twee vind je hieronder.


We beginnen positief, bij de voordelen:

PBworks
       VCRI
·       Alle inhoud staat online, je kan dus altijd en overal bij je werk
·       Je kan verschillende “workspaces” hebben met hetzelfde e-mailadres. Ideaal als je verschillende projecten hebt lopen.
·       “Recent Activity” geeft een overzicht van wie wat gedaan heeft en wanneer, je blijft altijd up-to-date.
·       Voor elke pagina kan er commentaar genoteerd worden.
·       Bij elke wijziging krijg je een melding per mail. Dit is een instelling die je zelf kan aanpassen, handig als je liever minder mails ontvangt.
·       De homepage van je workspace kan je gebruiken als prikbord om met elkaar te communiceren.
·       De mogelijkheden tot tekstverwerking zijn behoorlijk uitgebreid voor een gratis versie. Zo kan je basics toepassen, maar ook een inhoudstafel invoegen.
·       Je kan op elk ogenblik een nieuwe schrijver toevoegen aan een workspace.
·       Een Navigator-tool rechts van het scherm maakt navigeren erg makkelijk.
·       PBworks is algemeen gezien erg gebruiksvriendelijk, het is een programma waarmee je direct kan vertrekken.

·       Synchroon werken gaat perfect, je ziet direct wie er aan een document bezig is.
·       Er zijn enorm veel zeer specifieke tools aanwezig in het programma, zo kan je in een apart vak bijvoorbeeld de bronnen verzamelen die je gebruikt in je document.
·       Je moet je aanpassingen niet opslaan, telkens er iets wordt veranderd wordt het automatisch opgeslagen door het programma.
·       De chatfunctie is erg aantrekkelijk voor online samenwerking.


Spijtig genoeg zijn er ook nadelen

PBworks
VCRI
·       Je ziet veranderingen door anderen niet onmiddellijk op je scherm verschijnen, het is geen synchroon medium. Als er iets veranderd is, zal je steeds je pagina opnieuw moeten laden.
·       Je weet niet of er iemand aan het werk is, behalve als dit steeds gepost zou worden op het prikbord. Directe communicatie is niet mogelijk via het programma zelf, een chat-mogelijkheid zou zeker nuttig zijn voor dit soort programma’s.
·       Zoals bij de meeste online programma’s is de volledige versie van PBworks betalend. De gratis versie waar we in gewerkt hebben, biedt al veel mogelijkheden, maar de opslagruimte is beperkt. 2GB is behoorlijk wat voor documenten, maar als je lange tijd van PBworks gebruik wil maken zal je projecten moeten afsluiten om plaats te maken voor nieuwe.
·       Het allergrootste nadeel is dat VCRI niet werkt met Mac OS. Apple-gebruikers kunnen het programma niet installeren op hun computer en worden dus uitgesloten. Ik wil wat dat betreft graag Ilse bedanken voor het online zetten van wat we tijdens de les in VCRI hadden genoteerd.
·       VCRI moet geïnstalleerd zijn op je computer, ook moet er een account voor je zijn aangemaakt. Je kan dus niet eender waar werken aan een document.
·       In de twee uur die we in VCRI gewerkt hebben, heb ik twee keer “vast” gezeten, met een programma dat niet reageerde. Dit werkt erg frustrerend.
·       Qua design ziet VCRI er erg saai en basic uit. Het oog wil ook iets, liefst iets anders dan wat VCRI op dat vlak te bieden heeft. 
·       Het programma spreekt niet voor zich, het was met z’n vijven toch even zoeken voor we ontdekten waartoe alles juist diende, en hoe je nu een discussie kon voeren. Ik begrijp nog steeds niet helemaal hoe de pro’s en contra’s automatisch tot een groepsstandpunt zouden geleid hebben.
·       Door de verschillende functies die ik al bij de voordelen noemde, komt het hele programma enorm chaotisch over. Het is erg moeilijk om over de verschillende schermen een overzicht te bewaren.
·       Tekstverwerking is tot een absoluut minimum beperkt. De lay out van een document kan je niet doen in VCRI.


Zoals wel zal blijken uit de bovenstaande tabellen (ik heb de voordelen bij PBworks en de nadelen bij VCRI bredere tabellen moeten geven) gaat mijn voorkeur naar PBworks. Het was een erg interessant programma dat ik zeker in gedachten zal houden bij schrijfopdrachten in groep.